sobota 7. září 2013

Proč se neumíte zbavit akné?

Problémy s akné nekončí s sfouknutím osmnácté zda dvacáté svíčky na dortu . I když bychom tomu byli rádi , realita je zcela jiná a také v třicítce se klidně můžeme pasovat s vyrážkou na obličeji . Pokud jste dosud nezjistili příčinu , proč se vám opakovaně vracejí , máme tu výsledky jednoho průzkumu , který může napovědět .

Možná i vám totiž nejednou napadlo , zda za vyházení tváří není mimo jiné i vaše strava . Odpověď je částečné ano, protože látky přijaté v potravinách mohou ovlivňovat procesy , které se dějí na povrchu pokožky. Od stravy je však jen kousek ke váze , kterou na sobě nosíme a jak to tak vypadá , na akné ovlivňuje i ta . Alespoň zčásti .

Průzkum , který spojuje akné a naši váhu , proběhl v Norsku . Jak píše healthnews.com , cílem bylo zjistit , zda má nadváha u teenagerů vliv na tvorbu akné . Zapojených bylo 3600 dívek a chlapců ve věku kolem 18 let a díky jejich informacím o jejich životním stylu , hmotnosti a zkušenostech s akné , tu máme docela zajímavé výsledky.
Čísla ukázaly , že u dívek , které mají nadváhu , je výskyt akné dvakrát pravděpodobnější , než je tomu při váze běžné . U chlapců se podobné zjištění nepotvrdilo a vyrážkami trpělo 14 ze 100 mladých mužů . A to zcela bez ohledu na hmotnost.

Otázkou tedy zůstává , zda je u dívek výskyt akné opravdu způsoben kily navíc . Lékaři nezapojený do průzkumu upozorňují na fakt , že období puberty je úzce spojeno s výraznými hormonálními změnami , experimentováním s kosmetikou a samozřejmě , když mluvíme o nárůstu hmotnosti , tak i s nezdravým stravováním , které v mladém věku není ničím výjimečným. Opět jsme tedy při stravě , která zčásti ovlivňuje čistotu pleti .
Za nadváhou je z největší části právě stravování a pokud je kilo příliš, zřejmě je v jídle i příliš mnoho cukru , který se nespotřebuje na energii , ale se uloží do tukových zásob. Proto přikládáme studiu číslo dvě , tentokrát od amerických vědců , kteří díky sledování padesátky dobrovolníků přišla na to , že cukr je opravdu jedním z viníků nečisté pleti . Jak zjistili , lidem trpícím na akné škodí potraviny s vysokým glykemickým indexem , tedy i potraviny s přílišným obsahem cukru . Přijetí potraviny s vysokým glykemickým indexem rychle zvýší hladinu glukózy v krvi , což způsobí uvolňování inzulinu a dalších hormonů . Mimo jiné však ovlivňují i na zvýšenou produkci mazu v pokožce a akné může být na světě .

Žádné komentáře:

Okomentovat