středa 24. června 2015

Vyčerpaná z práce a dítě na cestě?

Budoucí maminka většinou nastupuje na mateřskou dovolenou ve lhůtě šest až osm týdnů před porodem. O nástupu rozhoduje ošetřující lékař. Mateřská dovolená přísluší mamince v trvání 34 týdnů.
Pokud žena porodila zároveň dvě nebo více dětí, má nárok na mateřskou dovolenou v délce 43 týdnů. Pokud jde o osamělou matku, náleží jí mateřská dovolená v délce 37 týdnů. Pokud žena vyčerpá z mateřské dovolené před porodem méně než šest týdnů z jiného dětské postele důvodu, než že porod nastal dříve, než určil lékař, poskytne se jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 28 týdnů. Osamělé mamince se poskytuje mateřská dovolená do uplynutí 31 týdnů a ženě, která porodila zároveň dvě nebo více dětí, se poskytuje mateřská dovolená do uplynutí 37 týdnů.

Těhotné ženy nesmějí pracovat v rizikovém prostředí - například tam, kde je nižší koncentrace kyslíku, velký hluk, vyšší teploty, nesmí pracovat ani s různými chemickými látkami, zvedat těžká břemena, zda dělat úkony spojené s tlakem na břicho.

Zákaz těchto prací musí trvat po celou dobu, než žena dětské pokoje nastoupí na mateřskou dovolenou. Pokud zaměstnavateli předložíte lékařský posudek, podle jehož práce, kterou vykonáváte, ohrožuje vaše těhotenství, je povinen přeložit vás na jiné místo.
Změna zaměstnání
Dále máte právo na převedení na jinou práci, pokud pracujete v noci, a to na základě vaší žádosti na zařazení na denní práci. V případě, že by váš šéf jinou vhodnou práci, kterou byste mohli vykonávat, neměl, podle zákona by šlo o překážku na jeho straně. V takovém jídelní židlička případě máte nárok zůstat doma, se 100-procentní náhradou mzdy do doby, než vám zaměstnavatel najde jinou vhodnou práci, nebo dokud nastoupíte na mateřskou dovolenou.

Žádné komentáře:

Okomentovat