středa 24. června 2015

Těhulky: Co z jídelníčku přes svátky vyloučit?

Vánoce dají zabrat našim žaludkem i žlučníkem. Na co by si však těhotné ženy měly dát pořádně pozor a co ze svého jídelního lístku vyloučit úplně? Opatrnosti nikdy není dostatek, a tak máme pro vás několik jídel, které si na talíř nenakládejte!
Štíhlá a zdravá: Potraviny, co pomohou

I když těhotenství není nemoc, žena by si měla během těchto devíti dětská postel měsíců dávat pozor (mj) na svůj jídelníček. Jistě víte, že by vaše strava měla být pestrá a racionální. Jsou však potraviny, které byste měli na svém talíři omezit, nebo se jim vyhnout úplně. Základem jsou bezpečné potraviny, tedy dostatečně tepelně zpracované. Nejen během svátků byste se měli vyhnout konzumaci syrového masa a potravin se syrovými vejci. Tímto jídlům se vyhýbejte i po porodu během kojení.


Nebojte se exotického ovoce, konzumujte jej však s dětské postele mírou. Dát si dvě mandarinky není nebezpečné ani pro vás, ani pro děťátko, rozhodně však nesnězte celé kilo najednou. Opatrnost a střídmost byste měli zachovat i při pojídání různých oříšků. Vyloučit byste je měli, pokud jste v minulosti měli nevhodnou reakci na ořechy. Jezte jen kvalitní ořechy, které byly správně skladovány, zatuchlé ořechy či sušené ovoce jsou zdraví nebezpečné.

I když máte občas pocit, že byste měli jíst za dva, postele s úložným prostorem odolejte pokušení. Také nepřekládejte jednotlivé chody koláčky, slaným pečivem a různými drobnostmi. Zatěžujete si tím žaludek, který s pokračujícím těhotenstvím i tak nemá tolik prostoru jako v minulosti. Hlavně v posledním trimestru vás může pravidelně trápit pálení žáhy, rozhodně na to při jídle myslete.

Zkuste také odolat jídlům (a nápojům), o kterých víte, že vám nedělají dobře nebo na ně dokonce máte alergii. Pokud je to možné, konzumujte co nejméně sladkostí a stravu obohaťte o probiotika. V období, kdy je naše strava plná sladkostí a nezdravých věcí, může dojít k přemnožení kvasinek, z čehož u těhotných vzniká nepříjemná vaginální kvasinková infekce. Pokud vás již v minulosti během těhotenství trápila, měli byste zvážit Protikvasinková dietu.

Žádné komentáře:

Okomentovat