pondělí 8. dubna 2013

Pokud je terčem vašich emocí


Možná to znáte, když vás ráno něčím naštve sousedka, v práci vám zvedne adrenalin šéf, o hodinu pro změnu kolegyně v kanceláři a cestou domů se krem na vrasky rozčílíte v supermarketu. Domů přijdete ve stavu, kdy není třeba mnoho a vybuchnete. V tom se ozve váš "spolubydlící" a oheň je na střeše. Často se stává, že je pro vás hromosvodem uvolnění sklizených napětí.
Cokoliv udělá nebo řekne, je pro vás hotovou rozbuškou. Ten slastný pocit uvolnění nahromaděných emocí ale nic nevyrovná. V tom ovšem tkví riziko, protože pokud váš partner pochopí, že slouží jako ventil vašeho uzlíčku nervů, nejprve se schyluje k řádným konfliktům a pokud to nepomáhá, odchází ze vztahu.
Proto platí pro obě strany: "Nevybíjejte si vztek na svém partnerovi / partnerce!" Raději, milé dámy, vyřádíte se na aerobiku nebo si vydiskutujte problém s tím, kdo vás opravdu naštval.

Uznáváme, že tento bod spíše platí pro muže, ale stává se, že krém proti vráskám se komunikaci vyhýbají i ženy. Jarka už déle cítila, že mají s Karlem problém, že to mezi nimi skřípe. Skoro denně se hádali, ale to nemělo nic společného s otevřenou komunikací o problému. Když se Karel i chtěl popovídat, Jarka se hrála na uraženou, zavřela se v pokoji vrásky krém a nastoupila dlouhá tichá domácnost. Po několika měsících to Karel vzdal a pro Jarka bylo nepříjemným zjištěním, že několik týdnů se Karel setkával s jinou ženou.
Proto platí, že nedorozumění v partnerském životě by měly být co nejdříve řešit otevřenou komunikací.

Žádné komentáře:

Okomentovat