sobota 26. listopadu 2011

Zkontrolujte si kosmetiku - není v ní škodlivá ROPA?

Každá z nás má nějakou tu kosmetickou výbavu. Různé kosmetické výrobky nás prostě provázejí den co den. No mnohé z těchto kosmetických "pomocníků" nám mohou více škodit, než pomáhat. Mimo jiné za to mohou některé složky, které se v běžné kosmetice nacházejí. Například taková ropa.
Ropa v kosmetice?Možná si říkáte, že to je pořádná hloupost. Jak by mohla být ropa součástí kosmetiky, kterou denně používáte? Samozřejmě, na kelímku vašeho oblíbeného krému není ve složení uvedeno slovíčko "ropa". Pokud tam ale objevíte složku s názvem minerální olej (mineral oil) nebo parafín (Paraffinum Liquidum) či složku Petrolatum, vězte, že se tam ropa v určité formě nachází . Rovněž zbystřete pozornost, pokud objevíte vazelínu nebo "Propylene Glycol", což je také ropný derivát a měl by zajišťovat zvlhčování pokožky. Tyto látky mají svůj základ v ropě. Používají se i v drahých krémech a jiných kosmetických výrobcích, které si denně na sebe "dáváme" s dobrým pocitem as vírou, že prospějí naší pokožce, vlasům, jednoduše, že nás udělají krásnějšími.


Škodí!Jenže ropa v kosmetice (v různé formě) není zrovna tím nejlepším prostředkem pro naši krásu. Například minerální oleje způsobují často ucpávání pórů, a tím pádem vedou ke vzniku nečistot na pleti. Propylenglykol (nebo Propylene Glycol) se používá jako zvlhčovadlo v kosmetice. Tuto látku byste našli kromě kosmetiky například i v brzdové kapalině či nemrznoucí směsi.
Ropa a její deriváty naší pokožce škodí, a proto je dobré vybírat si kosmetiku skutečně opatrně. Neustále se dělají nové a nové výzkumy, které dokazují, že syntetické látky v kosmetických přípravcích (včetně ropných derivátů), mohou mít velmi negativní dopad na naše zdraví. Nejde jen o kožní alergie a ekzémy, ale io vážnější poškození zdraví (škodlivý vliv na játra či ledviny, endokrinní a reprodukční systém a další).
Co dělat?Nemusíte hned vyhodit všechny kosmetické výrobky s obsahem ropy a ropných derivátů, které doma najdete. Je však určitě rozumné více dbát na výběr kosmetiky a všímat si její složení. Nepřehánět to s množstvím kosmetických výrobků a pokud možno, vybírat si raději certifikovanou přírodní kosmetiku. Její výběr je iu nás už velmi široký ak dispozici je poměrně hodně značek kvalitní čisté přírodní kosmetiky s dlouholetou tradicí. Vaše pokožka si zaslouží to nejlepší. Je však sporné, zda drahé kosmetické přípravky s obsahem syntetických látek a ropy jsou tím nejlepším pro naši krásu i zdraví ...

Žádné komentáře:

Okomentovat